Vandre- og løberuter

På denne side finder du inspiration til udvalgte løbe- og vandreruter i Kalundborg, herunder hjertestier, kløverstier og Royal Run-ruter. Oplev varierede landskaber og stisystemer, der indbyder til bevægelse i naturen.

Hvad skal du vide om vandre- og løberuter i Kalundborg?

Kalundborgs varierede landskab byder på unikke naturoplevelser for både vandrere og løbere. Her finder du et netværk af stier, der snor sig gennem kuperede istidslandskaber, kystnære ruter med udsigt over Storebælt og skovklædte stier. Stierne fører dig gennem noget af kommunens smukkeste natur – fra fuglerige vådområder ved Tissø til dramatiske skrænter på Røsnæs. Uanset om du er til rolige naturoplevelser eller udfordrende terræn, er der ruter, der indbyder til bevægelse i det fri.

Oplev Sjællands smukkeste vandrestier

Kalundborg byder på et væld af naturskønne vandrestier, der fører dig gennem storslåede landskaber, historiske områder og kystnære ruter. På Sjællandsleden kan du udforske et sammenhængende stisystem, der binder hele Sjælland sammen – fra skov til strand og fra fjord til åbne vidder. Hvad enten du er til korte gåture eller længere vandreeventyr, finder du inspiration på

Sjællandsleden

HELT SÆRLIGE NATUR

Udvalgte vandre- og løberuter

​Hjertestierne i Kalundborg er en del af Hjerteforeningens landsdækkende initiativ, der fremmer fysisk aktivitet og hjertevenlige vaner gennem let tilgængelige og markerede gåture i naturen. Formålet med hjertestierne er at tilbyde borgere i alle aldre en mulighed for at forbedre deres kondition og generelle sundhed i trygge og sociale rammer.

Læs om Hjertestier

Kløverstierne i Kalundborg Kommune inviterer både lokale og besøgende til at gå på opdagelse i fire unikke områder – Kalundborg, Høng, Reersø og Ubby – hvor natur, historie og kultur smelter sammen i smukke omgivelser.

I Kalundborg går ruterne gennem den historiske Højby med den ikoniske femtårnede kirke, langs kysten og gennem grønne bynære områder som Klosterskoven og Møllebakken. I Høng kan du vandre fra bymidten ud til Høng Skov og videre til historiske steder som Finderup Kirke og Løve Mølle – alt sammen via stier gennem skov, mark og langs åløb.

På Reersø får du en særlig naturoplevelse på den karakteristiske halvø, hvor du møder åbne kystlandskaber, bindingsværksidyl og rigt fugleliv. Og i Ubby-Jerslev fører Kløverstierne dig fra byrum og skoler til skove, fortidsminder og den naturskønne Værslevsti.

Alle stier er inddelt i fire farver med forskellige længder, så der er oplevelser for både børn, motionister og naturelskere. Kløverstierne er skabt for at bringe os tættere på vores lokale landskab. 

Læs om Kløverstierne

Royal Run-ruterne fra 2024 i Kalundborg er nu blevet permanent markeret med skilte, så alle kan gå eller løbe de samme ruter, som blev brugt under det populære event. Ruterne, der strækker sig over 5 km og One Mile, er blevet finansieret af Bevæg dig for livet, et nationalt og kommunalt projekt, der fremmer fysisk aktivitet og sundhed for alle aldre og niveauer.

Starten på begge ruter ligger på J. Hagemann-Petersens Alle, lige ved Parkeringspladsen foran Munkesøen, og herfra går de gennem Kalundborgs historiske bykerne og naturskønne områder, som de 10.001 deltegnede motionister løb den 20. maj 2024. Skiltene, der markerer ruterne, gør det muligt for både lokale og besøgende at genopleve den festlige stemning fra Royal Run, året rundt.

Læs om Royal Run 2024 i Kalundborg

Værslevstien er en naturskøn sti i Kalundborg Kommune, der strækker sig over cirka 26 km mellem Kalundborg og Gørlev. Stien følger delvist den gamle jernbanelinje, der blev anlagt i 1896 og var i drift indtil 1970. Langs ruten passerer man de tidligere stationsbygninger i Forsinge, Jerslev, Store Fuglede og Gørlev, som i dag er omdannet til private boliger. 

Undervejs byder stien på varierede landskaber, fra åbne vidder med udsigt over det vestsjællandske landbrugsland til grønne tunneler dannet af træernes løvhang. Floraen langs stien er rig og mangfoldig med over 280 registrerede plantearter, herunder både vilde urter og forvildede haveplanter. 

Værslevstien er ideel for både vandrere, cyklister og ryttere, der ønsker at opleve en kombination af kulturhistorie og naturoplevelser i hjertet af Vestsjælland.

Læs om Værslevstien

Planetstien i Høng Skov, beliggende i Kalundborg Kommune, er en fascinerende vandrerute, der giver besøgende en unik mulighed for at opleve solsystemets dimensioner i miniatureformat. Indviet i september 2022, strækker stien sig over 450 meter og præsenterer solen og planeterne i størrelsesforholdet 1:1 milliard, mens afstandene mellem dem er gengivet i forholdet 1:10 milliarder. 

Langs stien er hver planet repræsenteret ved en halvkugle af rustfrit stål, monteret på granitblokke med informative tavler. Disse tavler indeholder QR-koder, som giver adgang til korte film med yderligere information om de enkelte planeter, skabt i samarbejde med elever fra Høng Gymnasium og HF. 

Planetstien er et resultat af et lokalt samarbejde mellem Kløverstigruppen i Høng, Høng Gymnasium og HF, Høng Skole og Høng Efterskole, med støtte fra Nordea-fondens 'Her bor vi'-pulje, Trelleborg Fonden, Brand af 1848 Fond og Kalundborg Kommune. 

Denne sti tilbyder en lærerig og inspirerende oplevelse for både børn og voksne, hvor man kan kombinere motion i naturskønne omgivelser med en dybere forståelse af vores solsystems opbygning og dimensioner.

 

 

Vandreturen er en 8,8 km lang rundtur i Eskebjerg Vesterlyng, et fredet naturområde ved Kalundborg. Området er karakteriseret ved åbne strandenge, klitter, hede og kyststrækninger med udsigt over Sejerø Bugt.

Ruten er ikke afmærket, og det anbefales derfor at medbringe kort eller GPS. Ruten går hovedsageligt ad trampestier og mindre grusveje og egner sig til vandrere, der ønsker en længere tur i varieret natur.

Læs om ruten

Andre løbe- og vandreruter

Røsnæs Rundt

Røsnæs Rundt-ruten byder på storslået havudsigt, vilde klinter og unik natur.

Skarresø Rundt

Skarresø Rundt-ruten fører dig gennem smuk skov og åbent landskab med udsigt over den naturskønne sø.

Sundhedsspor

Sundhedsspor er afmærkede ruter på 1-2,5 km. i naturen, hvor du kan teste din kondition i smukke omgivelser.

 Naturpark Åmosen

I naturparken finder du flere ruter, der fører dig gennem det varierede landskab. Nogle af stierne egner sig også til cykler med brede dæk.